Jak správně udržovat nože

 

Jak správně udržovat nože, aby vám sloužily dlouho a spolehlivě.

Aby vám nůž sloužil bezpečně, ostře a bez zbytečného opotřebení, potřebuje pravidelnou péči. Správná údržba prodlužuje životnost čepele, zachovává ostrost a chrání materiál před poškozením. Tady je několik zásad, které doporučujeme dodržovat:

oddelovač

Správné mytí a sušení

Nože nikdy nemyjte v myčce – vysoká teplota, agresivní saponáty a kontakt s jinými předměty mohou poškodit ostří i rukojeť.

Myjte je ručně v teplé vodě s jemným saponátem a ihned osušte měkkou utěrkou.

Nenechávejte nůž dlouho ve vlhku – voda může způsobit rez nebo deformaci čepele.

oddelovač

Bezpečné skladování

Nože ukládejte odděleně – ideálně do magnetické lišty, dřevěného bloku nebo ochranného pouzdra.

Volné házení do zásuvky s ostatním náčiním může poškodit ostří i způsobit úraz.

Pokud používáte zásuvku, doporučujeme ochranné kryty na čepel.

oddelovač

Pravidelné broušení

I ten nejlepší nůž časem ztrácí ostrost.

Doporučujeme profesionální broušení každých 3–6 měsíců podle frekvence používání.

Doma můžete udržovat ostří pomocí ocílky – ta neostří, ale narovnává mikroskopické nerovnosti.

Pokud si nejste jistí, svěřte nůž odborníkům – u nás na Nabrousenej.cz ho nabrousíme ručně a s respektem k materiálu.

oddelovač

Správné používání

Používejte nůž na to, k čemu je určen – kuchyňský nůž není sekáček, šroubovák ani otvírák.

Krájejte na měkkých podložkách – dřevo, plast. Sklo, kámen nebo kov mohou čepel nenávratně poškodit.

Vyvarujte se krájení zmražených potravin nebo kostí, pokud nůž není na to určen.

oddelovač

Péče o rukojeť

Dřevěné rukojeti občas ošetřete minerálním olejem, aby nevysychaly a nepraskaly.

Plastové a kompozitní materiály stačí otřít vlhkým hadříkem.

Sledujte, zda se rukojeť neuvolňuje – v takovém případě nůž nepoužívejte, může být nebezpečný.

oddelovač

Bonus: Jak poznat, že nůž potřebuje nabrousit

– Nůž klouže po rajčeti místo toho, aby ho hladce rozřízl.

– Musíte vyvíjet větší tlak při krájení.

– Ostří se leskne – tupé čepele odrážejí světlo jinak než ostré.

– Řez není čistý, ale „trhá“ potravinu.

oddelovač

A co dál?

Pokud máte doma nože, které už ztratily ostrost, nebo si nejste jistí, zda je správně používáte – ozvěte se nám.

Na Nabrousenej.cz nabízíme ruční broušení nožů Praha s vyzvednutím po celé metropoli, a to pohodlně online.

Váš nůž si zaslouží péči – a vy si zasloužíte radost z dokonalého řezu.

Kompletní nabídku služeb pro broušení naleznete ZDE.

oddelovač

Tel.: +420 602 421 536, e-mail: info@nabrousenej.cz  Po-Pá: 08:00-18:00, So: 09:00-14:00. Černokostelecká 29, Praha 10 - Strašnice. NONSTOP objednávky online 24/7.

instagram
kuchynske noze brouseni praha
Vyskakovací okno
online objednani brouseni nozu praha
strašnice broušení nožů praha 10
broušení kuchynskych nozu
kmfs brusná sada na nože
kapesní nože broušení
broušení dýky
broušení nožů na tormeku
brusná sada na nože
Vyskakovací okno
praha broušení nožů
Kontakt
insta
broušení v praze nožů
broušení nožů v praze
brusne kameny na brouseni nozu
broušení zahnutého nože
Böker Fiskars Global IKEA Mora Opinel Wüsthof Tescoma  Zwilling  Kai Tefal Sabatier MACbrouseni nozu spyderco logo

 Kopírovat nebo jinak nakládat s obsahem online pražského brusičství Nabrousenej.cz, včetně fotografií, na které jsou platná autorská práva, je zakázáno. Autorské právo bude ihned vymáháno.
Kamenné i online objednání online ostření nožů v Praze pro vás zajišťuje RedBubble spol. s r.o.


Nabrousenej.cz - broušení nožů Praha
Černokostelecká 29, 100 00 Praha 10 - Strašnice
Po - Pá: 08:00 - 18:00
So: 09:00 - 14:00

Tel.: +420 602 421 536
info@nabrousenej.cz
on-line chat podpora na stránkách vlevo dole v bublině
Poptávkový formulář

Rychlý QR kód našich kontaktů do vašeho telefonu:

qr broušení nožů Nabrousenej.cz

Ostrá práce ze Strašnic